Market Garden begint op 17 september 1944. De operatie bestaat uit twee delen: Market en Garden. Market is een grootschalige luchtlandingsoperatie en Garden een grondoffensief vanuit België.

Operatie Market

Het plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery  houdt in dat Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen belangrijke bruggen over de Waal, de Rijn, de Maas en enkele Nederlandse rivieren en kanalen in het zuiden van het land veroveren.

 

Operatie Garden

Vervolgens rukken grondtroepen over deze bruggen op vanuit België in de richting van het IJsselmeer.

Als deze doelstellingen slagen, worden de overgebleven Duitse troepen in het westen van Nederland afgesneden en is het mogelijk om naar het oosten door te stoten. Daar ligt het Ruhrgebied, ook nu nog het industriële hart van Duitsland. Op het moment dat operatie Market Garden begint, is snelheid essentieel.

 

Deel 1 van operatie Market Garden begint om 09.45 uur. Dan stijgen de eerste vliegtuigen van luchtoperatie Market op van vliegvelden in Groot-Brittannië. De luchtvloot bestond uit 1073 troepentransportvliegtuigen en 500 zweefvliegtuigen met materiaal. Ter bescherming vlogen bovendien 1500 jagers mee. Na twee uur was het hele leger van 20.000 man, 511 voertuigen en 330 stukken geschut op weg door het luchtruim.

 

Landingen Eindhoven en Veghel/Eerde

Zodra de vliegtuigen van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie de Belgisch-Nederlandse passeerden, werden zij behoorlijk onder vuur genomen. De langzaam en laagvliegende vliegtuigen waren een eenvoudig doelwit voor het Duitse afweergeschut. De divisie vloog dwars door het Duitse geweld naar de landingsgebieden, maar niet zonder verliezen:

  •                                Zestien van de 424 Dakota’s, met troepen er in, werden neergeschoten en ongeveer honderd raakten beschadigd.
  •                                Van de zeventig zweefvliegtuigen landden er drieënvijftig op hun bestemming.

De meeste vliegtuigen bereikten de juiste landingsplekken. Operatie Market Garden begint goed in het zuiden.

De Amerikanen slaagden er vrij snel in om de bruggen over de Aa, de Zuid-Willemsvaart en de Dommel te veroveren.

Het lukte het 101e echter niet om de brug over het Wilhelminakanaal bij Son onbeschadigd in handen te krijgen. De Duitsers bliezen het op zodat de Amerikaanse genie troepen aan de slag moesten om een berijdbare brug voor tanks en ander zwaar materieel te maken. In Veghel  bouwden de genietroepen een brug naast de veroverde brug omdat deze te smal bleek voor het zware geallieerde materiëel.

 

Einde Operatie

De geallieerden gaven de strijd om de brug van Arnhem op 24 september 1944 op. Hoewel ook Nijmegen bevrijd werd, mislukte operatie Market Garden. De  Rijnbrug bij Arnhem bleek echt ‘te ver’. Het zou nog een half jaar duren voordat heel Nederland vrij was.

 

Rondje meierijstad Market Garden kwam mede tot stand door de inzet van Erwin en Elize Janssen, Jurgen Swinkels en Jochem Blok