Een wandelroute gemaakt door het Airborne Comite Eerde en Stichting Eerdse Molen:  Airborne Memorial Walk oftewel de Bevrijdingsroute.

Via Radio Oranje krijgt u een beschrijving van 8 dagen Operatie Market Garden via geluidsfragmenten. Het Journaal geeft een mooie situatieschets van wat er speelde tijdens de septemberdagen in 1944. 

Market Garden was de grootste luchtlandings-operatie in de geschiedenis. Vaak wordt de operatie in één adem genoemd met de Slag om Arnhem. Dit is niet geheel terecht. Het drama dat zich in Arnhem voltrok, had zijn oorsprong op de weg ernaar toe. De zogenaamde Corridor, die door de Amerikanen werd omgedoopt tot Hell’s Highway, was een smalle weg die van de Belgische grens door de provincies Noord-Brabant en Gelderland naar de stad Arnhem liep. De Duitsers wierpen alles in de strijd om het verkeer op deze weg te stoppen en zijn erin geslaagd hem diverse malen af te snijden. De gevechten in deze Corridor waren even spectaculair en gruwelijk als het drama dat zich op de brug in Arnhem en de omgeving van Oosterbeek afspeelde. In diverse boeken en films wordt de strijd in de Corridor minder belicht en vaak onterecht gekenmerkt als een secundair gevecht. De mate waarop zowel de Amerikaanse parachutisten als ook de Britse grondtroepen  zich opofferden om deze weg open te houden, teneinde de Britse parachutisten in Arnhem te ontzetten, is indrukwekkend te noemen.

Het Airborne Comité Eerde en Stichting Eerdse Molen hebben als doel deze strijd in de Corridor te herdenken. De GERONIMO WANDELTOCHT vindt plaats op historisch grondgebied en brengt de wandelaar langs punten waar hevige strijd is gevoerd en waar historische gebeurtenissen hebben plaatsvonden.

Deze editie van de wandeling leidt door het gebied in en rondom Eerde. Het kleine dorpje Eerde is het toneel geweest van zware strijd en er hebben zich voor de afloop van de Operatie Market Garden bepalende momenten afgespeeld. De eerste parachutisten die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidden zijn hier geland. De wandelaar kan kiezen uit twee routes: 7,5 km of 15 km.

 

Deze wandeling is mede mogelijk gemaakt door de Orangerie Vlagheide, Het brabants gevoel, het Hof van Eerde, het melkwagentje, drankenhandel van Boxmeer, Ons Boerderijke, Optifield, Universal Crops, Buitengewone varkens, Tell e story en  Rick Gloudemans  i.v.m. 75 jaar bevrijding.